På digitalkamerans slagsida

Digitalkameran och dess flexibilitet i all ära, men inom vilka områden rör sig digitaltekniken i den analoga kamerans kölvatten? Svaret på det har jag fått lära mig idag.

Den analoga kameran har genom fotofilmen vissa fördelar framför digitalkameran. För det första så har den analoga filmen en täckningsgrad på hela 100 % av filmens yta, d.v.s. den är ljuskänslig över hela det aktiva området. För digitalkameran Sony Genesis låg motsvarande täckningsgrad tidigare på mindre än 30 %, men även om siffran ökar så är det ingen digitalkamera som uppnår samma täckningsgrad som film i nuläget. Detta beror på att området mellan digitalkamerans pixlar tas upp av ett icke ljuskänsligt svart fält.

För det andra så är filmen okänslig på ett annat sätt än digitala pixlar. Ett exempel är att man flyger med sin kamera, vilket inte påverkar filmen å ena sidan. Digitalkameran å andra sidan skadas av gammastrålningen som på hög höjd är tillräckligt stark för att bränna sönder dess pixlar. Intressant att man som enkel digitalkamerakonsument inte upplyses om detta, men antagligen är skadan för liten för att kunna märkas av hobbyfotografen.

För det tredje så har filmen en platt yta och ljuset leds rakt ned till rätt ljusupptagningsområde då det träffar ytan, oavsett vilken infallsvinkeln är. Med pixlarna finns dock ett problem, dess runda utformning leder vid snäva vinklar till att ljuset går igenom en pixel och till nästa. Digitalkameran kan alltså sägas lida av ett slags färgkontaminering.

För det sista, för den här gången, så har den analoga kamerans film ett ytterligare försteg framför digitalkameran. Då man med en digitalkamera tar bilder med mycket ljus så fylls s.k. brunnar med elektroner. Dessa brunnar måste därefter tömmas elektroniskt för varje ny bild som tas varför det är svårt att ta höghastighetsbildrutor med en digitalkamera. Med film blir varje bildruta ett nytt bildmönster.

Informationen finns i fullversion här för den intresserade:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s